23 Aralık 2013 Pazartesi

FIFA 14


Spor oyunlarının her sene piyasaya sürülmesine karşı çıkan büyük bir kesim var oyuncu dünyasında, çok fazla spor oyunu oynamayı sevmeyen bu kesim her nedense bu oyunlara birazcık bakarlar ve dedikleri cümle çoğunlukla da şu olur, "ne farkı var bu oyunun geçen yıl piyasaya sürülen oyundan, tamamiyle aynı gözüküyor?". Aslına bakarsanız bazı oyunlar için bu tür bir yaklaşım gerçekten de doğrudur, ama şu an inceleyeceğim oyun olan FIFA için bu yaklaşım bu yıla kadar doğru değildi. Bu cümlemden sonra hemen aklınıza şu soru gelecektir, "peki bu yıl piyasaya sürülen FIFA 14, FIFA 13'ün tamamiyle aynısı mı?". Bu soruya cevabım ise hem "evet" hem de "hayır", bu nasıl oluyor diyorsanız gelin hep birlikte FIFA 14'ün incelemesine başlayalım.

Ülkemizde en çok satılan oyunlardan birisi olan FIFA'yı incelemek gerçekten de zor bir iş, zira oyunun seveni çok ve oyunun eksikliklerini söylemeye başladığımda kesin olarak olumsuz tepki vereceklerini biliyorum. Ama ne olursa olsun oyunu objektif olarak incelemeye çalışacağım, bunu belirtmek istedim. FIFA 14'e ilk girdiğinizde sizi oldukça kullanışlı ve görsel açıdan da etkileyici bir menü karşılıyor. FIFA 12 ve 13'ün sade ve ama bir o kadar kullanması zor menülerinden sonra FIFA 14'te böyle güzel bir menü ile karşılaşmak beni oldukça sevindirdi. Oldukça kullanışlı olan menüde istediğiniz her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz, hatta istemediğiniz bir çok bilgiye de ulaşabiliyorsunuz desem yeridir kesinlikle, arkadaşlarınızın yaptığı her şeyi de rahatlıkla görebildiğinizi söylemek isterim. Menüden sonra oyun modlarına geçmek istiyorum ancak oyun modları FIFA 13'e fazlaca benzediği için onların üzerinde fazlaca durmak yerine hangi modlarda ufak tefek değişiklikler varsa onlar üzerinde kısaca konuşacağım.

Hemen hemen her FIFA oyuncusunun en çok vakit geçirdiği yer olan kariyer moduna kısaca değinmek istiyorum. Bu modda yine menajer veya bir futbolcu olabiliyorsunuz. Futbolcu olduğunuzda hemen hemen her şey FIFA 13'te olduğu gibi ilerliyor. Maçlara çıkıyorsunuz ve size verilen görevleri yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Menajer olduğunuzda ise karşınıza bir takım farklılıklar çıkıyor. Artık eski oyunlarda olduğu gibi dünyada bulunan tüm oyuncuların özelliklerini göremiyorsunuz. Yani eskiden bakardınız ve "bir oyuncunun özellikleri toplamı 80 veya üstü, bu oyuncu iyidir" diyerek transfer teklifi ederdiniz, işte bu oyunda o sayıyı göremiyorsunuz. Bunu görebilmek için "scout"larınızı o oyuncuyu izlemek için göndermeniz gerekiyor. Tabii "scout"larınızı tek bir oyuncuyu izlemek yerine bir bölgeyi izlemeye de gönderebiliyorsunuz. Bu oyunun gerçekçiliğini önemli ölçüde arttırmış ve oyunun kariyer modunu daha da bir zevkli hale getirmiş. EA Sports bu özelliği "Global Scouting Network" olarak adlandırmış. Bunun dışında ise gözünüze kariyer modunda pek bir değişiklik çarpmıyor. Tabii kariyer modu dışındaki diğer modlar için de pek bir değişiklik yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder